_MG_7811-Edit-Edit.jpg

Hi!

Welkom op mijn site LaundryFood. Hier vind je allerlei recepten van lunch, ontbijt en diner tot gebak. Veel lees- en kookplezier. Als je iets maakt van onze site, vinden we het erg leuk om dat terug te vinden met #LaundryFood!

Appeltaart

Appeltaart

Appeltaart

Voor deze appeltaart maak ik twee verschillende degen. Ik houd heel erg van korstdeeg, maar daar kun je heel moeilijk mee werken om bijvoorbeeld mooi vlechtwerk op een taart te maken. Daarom gebruik ik voor het vlechtwerk een deeg met een iets andere samenstelling waardoor het makkelijker te verwerken is. Dit deeg heb ik van cakejevaneigendeeg. Je kunt deze hoeveelheid verdubbelen en het deeg voor de hele taart gebruiken. Ik vind het korstdeeg te lekker om het niet te gebruiken en kies meestal voor twee degen. Als alternatief kun je er nog voor kiezen om ook de deksel van het korstdeeg te maken. Het makkelijkst is dan om een ‘gesloten deksel’ te maken.

Bereiden ± 30 min | koelen ± 30 min | oven ± 50 min

 

Ingrediënten (4 personen)

Deeg voor bodem (korstdeeg)

125 gr roomboter (op kamertemperatuur)

165 gr fijne kristalsuiker

1 tl vanille extract

1 el ijswater

2 eierdooiers

225 gr bloem (gezeefd)

4 el broodkruim

 

Deeg voor raster

90 gr roomboter (koud)

150 gr bloem

75 gr witte basterdsuiker

½ eierdooier

1 el ijskoud water

 

5 appels (elstar)

2 el citroensap

1 el kaneelpoeder

Handje rozijnen

Begin met het deeg voor het vlechtwerk, want dat moet even rusten in de koelkast. Snijd de koude roomboter in kleine stukjes en doe ik de kom van de mixer. Voeg alle overige ingrediënten behalve het water toe. Mix met deeghaken tot een kruimelig mengsel. Voeg 1 el ijswater toe en blijf mixen tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg als het deeg te droog is nog een beetje ijswater toe. Kneed het deeg kort met je handen door en maak er een rol van. Verpak de rol in vershoudfolie en leg 30 min in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Doe de appels in een kom en meng met de rozijn, de kaneelpoeder en het citroensap. Voeg eventueel wat suiker toe als je het mengsel te zuur vindt.

Klop de boter met 110 gr suiker tot een dik en bleek mengsel. Voeg 1 tl vanille extract en 1 voor 1 de eierdooiers toe terwijl je blijft mixen. Voeg 1 el ijswater toe. Spatel met een metalen lepel de bloem door het botermengsel. Het deeg wordt heel korrelig. Duw het deeg met je handen bij elkaar (niet kneden).

Vet een taartvorm in met boter en bestrooi met wat bloem. Rol een portie deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Rol het om je deegroller en leg het voorzichtig in de taartvorm. Bestrooi de bodem met het broodkruim om te voorkomen dat de bodem te nat wordt. Doe de appels in de vorm. Neem het deeg voor het vlechtwerk uit de koelkast en rol uit tot 2 mm dik. Snijd repen en bekleed de taart hiermee. Het is ook erg feestelijk om bijvoorbeeld sterretjes uit te steken met een koekjesvorm en de taart hiermee te bekleden. Bak de taart in het midden van de oven in 50 min gaar en goudbruin. Laat een paar minuten afkoelen voordat je de vorm verwijderd.


Share or like

Hueves rancheros

Hueves rancheros

Paprikarisotto met schelvis

Paprikarisotto met schelvis