_MG_7811-Edit-Edit.jpg

Hi!

Welkom op mijn site LaundryFood. Hier vind je allerlei recepten van lunch, ontbijt en diner tot gebak. Veel lees- en kookplezier. Als je iets maakt van onze site, vinden we het erg leuk om dat terug te vinden met #LaundryFood!

Stokbroden

Stokbroden

Met dit basisrecept voor stokbrood kun je alle kanten op. Je kunt heerlijk variëren met allerlei toevoegingen zoals uien, olijven, zongedroogde tomaten en kruiden. Voeg deze extra ingrediënten op het einde van het kneden van het deeg toe. Houd er rekening mee dat je dan ook ongeveer 100 gr extra bloem nodig hebt, door het vocht uit de uien, tomaten of olijven. Doordat je een voordeeg moet maken voor dit deeg, kun je het beste de avond van te voren beginnen. Je kunt het voordeeg in de koelkast makkelijk tot de halverwege de volgende dag bewaren.

 

Bereiden ± 30 min | rijzen minimaal 6 ½  uur | oven ± 30 min

 

Ingrediënten (1 portie voor 4 stokbroden)

Voordeeg

5 gr verse gist

300 ml koud water

325 gr patentbloem, gezeefd

 

Totale deeg

15 gr gist

300 ml koud water

1 portie voordeeg

1 el zout

1 el suiker

450-550 gr patentbloem, gezeefd

olie om in te vetten

zeezout om te bestrooien

eventueel uien, olijven, zongedroogde tomaten of kruiden

Begin met het voordeeg. Verkruimel de gist en los dit op in het water. Voeg de bloem toe en roer tot een glad deeg. Dek de kom af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast. Als je de stokbroden dezelfde dag wilt maken begin dan ’s ochtends en laat het voordeeg 4uur op kamertemperatuur rijzen.

Maak de dag erna het totale deeg. Verkruimel de gist en los dit op in het water. Voeg het voordeeg, zout, suiker en de bloem toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Voeg niet alle bloem in 1 keer toe zodat je de laatste 100 gr bloem alleen hoeft toe te voegen als het deeg te plakkerig is. Kneed het deeg 15 min, dek het af met een theedoek en laat 1 ½ uur rijzen.

Bestuif het werkblad licht met bloem en verdeel het deeg in 4 gelijke porties. Vorm van elke portie met je handen een lange rechthoek. Vouw de lange zijde naar binnen en rol het deeg op. Leg de stokbroden met de naad naar beneden op een met olie ingevette bakplaat. Dek af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 240 °C. Bestrijk de stokbroden met water en bestrooi met zeezout. Maak in elk brood een paar inkepingen met een scherp mes. Zet de bakplaat met de broden in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 200 °C zodra de broden beginnen te kleuren. Dit duurt ongeveer 10 min. Bak ze in totaal 30 min en laat ze afkoelen op een rooster.

Olijven en zongedroogde tomaten kun je fijnhakken en door het deeg kneden. Als je uienstokbrood wilt maken, fruit je per portie deeg 2 fijngesneden uien. Laat afkoelen en meng door het deeg. Snijd een derde ui in dunne ringen en versier hier de stokbroden mee.

 

Bron: Delicious. magazine


Share or like

Geroosterde tomatensoep

Geroosterde tomatensoep

Rigatoni met artisjokkenpesto

Rigatoni met artisjokkenpesto