_MG_7811-Edit-Edit.jpg

Hi!

Welkom op mijn site LaundryFood. Hier vind je allerlei recepten van lunch, ontbijt en diner tot gebak. Veel lees- en kookplezier. Als je iets maakt van onze site, vinden we het erg leuk om dat terug te vinden met #LaundryFood!

Discodip-verjaardagstaart

Discodip-verjaardagstaart

Yay! Feest! Een verjaardag? Dit is een leuke taart om te maken. Deze cake maakte ik toen onze kleine man 3 werd afgelopen jaar. De gekleurde buitenkant met druipende chocolade viel goed in de smaak. Vanbinnen is het ook een feest doordat het 4 cakelagen zijn die elk een andere kleur hebben. Ik maakte een blauwe ombre cake, maar je kunt hier uiteraard kleuren kiezen die je zelf mooi vindt of de cake niet kleuren.

 

Bereiden ± 90 min | koelen 60 min

 

Ingrediënten

Cake

390 gr bloem

4 tl bakpoeder

1 tl zout

2 tl vanille extract

480 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur

400 gr suiker

4 eieren

360 ml karnemelk, op kamertemperatuur

eventueel kleurstof

1 pot jam naar keuze (ik gebruikte hier frambozenjam)

 

Frosting

240 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur

375 gr poedersuiker

1 el vanille extract

170 gr roomkaas, op kamertemperatuur

snufje zout

 

Chocoladeglazuur

85 gr pure chocolade

85 gr slagroom

1 grote pot discodip om te versieren

Verwarm de oven op 180°C. Vet 4 bakvormen van 20 cm in en bekleed ze met bakpapier. Als je geen 4 bakvormen hebt, kun je ook in 2x bakken.

Doe de bloem met het bakpoeder en zout in een kom en roer zodat alles mengt. Doe de boter in de kom van de mixer en mix tot een glad mengsel. Voeg de suiker toe en mix tot een luchtig en bleek mengsel ontstaat. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Zorg ervoor dat elk ei goed is opgenomen voordat je de volgende toevoegt. Voeg nu in delen de karnemelk en de bloem toe. Mix niet te lang. Als je het beslag wilt kleuren, verdeel je het in gelijke porties en voeg je kleurstof toe.

Verdeel de porties beslag over de bakvormen en bak ze in 30 min gaar. Check of ze gaar zijn door een sateprikker in het midden in de taart te steken. Als deze er schoon uit komt, is de cake gaar. Laat de cake 5 min in de vorm afkoelen, stort ze op een rooster en laat ze daar volledig afkoelen. Snijd indien nodig bij zodat je mooie vlakke cakes hebt.

Maak vervolgens de frosting. Klop de boter met de roomkaas tot een glad en bleek mengsel. Verlaag de snelheid van de mixer en voeg de poedersuiker in delen toe (100 gr per keer). Voeg het vanille extract en een snufje zout toe. Verhoog de snelheid van de mixer en klopt nog voor 3 min zodat een bleke frosting ontstaat. Als de frosting zichtbaar blijft, kun je wat witte kleurstof toevoegen.

Ga nu je taart opbouwen. Zorg ervoor dat je hem op een mooie taartschaal plaatst, dan hoeft je hem straks niet meer op te pakken. Leg de onderste cake neer en besmeer deze met een laag jam. Houd 1 cm langs de rand vrij. Bestrijk dit met de frosting om te voorkomen dat de jam eruit loopt. Bouw de taart op dezelfde manier verder op. Leg de laatste cake ondersteboven zodat de kruimels beneden zitten. Smeer de taart af met een laag frosting. Dit hoeft geen dikke laag te zijn. Zorg dat je met de eerste laag een glad oppervlak krijgt waarmee alle gaten zijn opgevuld. Zet de taart voor 30 min in de koelkast om de frosting op te laten stijven. Laat de rest van de frosting uit de koelkast.

Maak de taart verder af door een tweede laag frosting aan te brengen die ervoor zorgt dat het een mooie, gladde taart wordt.

Zet de taart op een bakplaat en druk met je handen de discodip tegen de taart aan. De balletjes die ervanaf vallen rollen zo niet door je hele keuken, maar vang je op op de bakplaat en kun je hergebruiken. Bedek de hele taart met discodip en zet de taart in de koelkast voor 30 min.

Maak ondertussen het chocoladeglazuur. Hak de chocolade fijn en doe dit in een kom. Voeg de slagroom toe en zet in de magnetron om te laten smelten. Roer elke 10 sec zodat een glad glazuur ontstaat. Laat het glazuur afkoelen tot een stroperig mengsel om te voorkomen dat het helemaal langs de taart loopt.

Neem de taart uit de koelkast en laat met een lepel vanaf de rand wat chocoladeglazuur langs de taart lopen. Vul als je helemaal rond bent, de bovenkant van de taart met chocolade.

Je kunt de taart het beste in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat je hem een paar uur voor gebruik uit de koeling haalt, zodat hij op kamertemperatuur kan komen.


Share or like

Appel-blauwe bessentaart

Appel-blauwe bessentaart

Homemade coffee

Homemade coffee