_MG_7811-Edit-Edit.jpg

Hi!

Welkom op mijn site LaundryFood. Hier vind je allerlei recepten van lunch, ontbijt en diner tot gebak. Veel lees- en kookplezier. Als je iets maakt van onze site, vinden we het erg leuk om dat terug te vinden met #LaundryFood!

Appel-blauwe bessentaart

Appel-blauwe bessentaart

Deze taart heeft behalve een mooie korst ook een hele mooie vulling. Doordat je blauwe bessen meekookt, krijgt de appelvulling een rode kleur. Weer eens wat anders dan een gewone appeltaart.

 

Bereiden ± 30 min | koelen ± 30 uur | oven ± 45 min

                     

Ingrediënten (8 personen)

250 gr roomboter (op kamertemperatuur)

330 gr fijne kristalsuiker

2 tl vanille extract

4 eierdooiers

1 losgeklopte eierdooier

450 gr bloem (gezeefd)

2 el broodkruim (of gemalen beschuit)

6 appels (ik gebruik elstar)

125 gr blauwe bessen

1 kaneelstokje

taartvorm (rond 26 cm of rechthoekige/vierkante van vergelijkbaar formaat)

Met het deeg heb ik een haat-liefde verhouding. Het is een heerlijk deeg en zorgt altijd voor een krokante taart maar het werkt niet makkelijk doordat het zo bros is. Geduld, langzaam en voorzichtig te werk gaan, is nodig om het uitgerolde deeg heel te houden.

Klop de boter met 220 gr suiker tot een dik en bleek mengsel. Voeg 1 tl vanille extract en 1 voor 1 de vier eierdooiers toe terwijl je blijft mixen. Voeg 1 el ijswater toe. Spatel met een metalen lepel de bloem door het botermengsel. Het deeg wordt heel korrelig. Duw het deeg met je handen bij elkaar (niet kneden) en verdeel het in twee porties (eentje voor de bodem en eentje voor de deksel).

Vet een taartvorm in met boter en bestrooi met wat bloem. Rol een portie deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Rol het om je deegroller en leg het voorzichtig in de taartvorm. Rol de tweede portie deeg uit tussen twee vellen bakpapier en leg de taartvorm en het deeg tussen het bakpapier 30 min in de koelkast.

Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Doe de appels in een koekenpan, samen met het kaneelstokje, 110 gr suiker, 1 tl vanille extract en 50 ml water. Breng aan de kook en kook de appels op laag vuur gaar. Laat ze niet te zacht worden. Voeg 5 min voor het einde ook de blauwe bessen toe en kook deze mee tot ze knappen. Giet de appels en bessen in een zeef en laat goed uitlekken. Als je mengsel te veel vocht bevat wordt het deeg zacht. Laat de vulling afkoelen.

Haal de taartvorm en het deeg uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de 2el broodkruim over de bodem van de taartvorm en vul met het appel-bessenmengsel. Bestrijk de randen met water en leg de deksel voorzichtig op de taart. Snijd de randen bij en zorg dat de deegranden goed op elkaar zijn gedrukt. Maak eventueel met een vork of mes een motief op de deegdeksel en bestrijk met de losgeklopte eierdooier. Bak de taart 45 min in de oven gaar.

Lekker om te serveren met wat room of met vanille-ijs.


Share or like

Frisse salade

Frisse salade

Discodip-verjaardagstaart

Discodip-verjaardagstaart