Zuurvlees

Deze keer een recept typisch voor de provincie waarin ik ben opgegroeid (en nog steeds woon). Zuurvlees, er zijn honderden verschillende recepten voor. Dit is mijn favoriet. Hoort te worden geserveerd met frieten. Hoe langer je het vlees stooft, des te malser het wordt. Daarom zijn de restjes (als die er al zijn) de volgende dag als lunch bij een goede snee brood zo lekker.

Snijd het vlees in blokken van ongeveer 1 cm. Haal de dikke stukken vet ertussenuit. Die gebruik je niet. Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak het vlees al omscheppend lichtbruin. Schenk de azijn en het warme water bij elkaar zodat het mengsel niet te koud is en schenk het bij het vlees. Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees 1 uur op laag vuur.

Snipper de ui. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui in 5 min al omscheppend goudbruin. Snijd de ontbijtkoek in blokjes. Schep de uien met de appelstroop en ontbijtkoek door het vlees en stoof nog minimaal 1 ½ uur. Voeg eventueel nog een scheutje warm water toe als het droog is. Breng het zuurvlees op smaak met suiker, peper en zout.

 

Bereiden ± 15 min | stoven ± 2 ½ uur

 

Ingrediënten (4 personen)

1 kg riblappen

6 jeneverbessen

6 kruidnagels

4 gedroogde laurierblaadjes

200 ml witte wijnazijn

100 ml warm water

4 plakken ontbijtkoek

8 uien

6 el appelstroop

1 el donkere basterdsuiker

50 gr boter

peper en zout


Share or like