_MG_7811-Edit-Edit.jpg

Hi!

Welkom op mijn site LaundryFood. Hier vind je allerlei recepten van lunch, ontbijt en diner tot gebak. Veel lees- en kookplezier. Als je iets maakt van onze site, vinden we het erg leuk om dat terug te vinden met #LaundryFood!

Sambal Badjak

Sambal Badjak

 

Ik heb elk jaar wel een rode peperplant in de kruidentuin. Daar komen meestal een stuk of 10 pepers aan die ik of meteen gebruik of fijnsnijd en in de vriezer bewaar. Dit jaar had mijn moeder een rode peperplant in haar tuinkas gezet. Dat was een perfect klimaat met een overvloed aan pepers tot gevolg. Ik heb er zelf sambal badjak van gemaakt en die is heerlijk van smaak. Je moet eerst sambal oelek maken. Ik vond die nogal heftig, dus heb daar niets van bewaard. Maar als je echt van pittig houdt, kun je wat meer sambal oelek of minder sambal badjak maken en wat sambal oelek los bewaren.

 

Bereiden ± 10 min | bakken ± 1u en 30 min

 

Ingrediënten (2 kleine jampotten)

Sambal Oelek

500 gr rode pepers

2 tl zout

4 el limoensap

 

Sambal Badjak

4 el koolzaadolie

400 gr sjalotten

10 tenen knoflook

2 tl garnalenpasta

sambal oelek met bovenstaand beschreven ingrediënten

2 stengels citroengras

2 tl suiker

Maak eerst de sambal oelek. Snijd de rode peper is grove stukken. Je kunt alles behalve de steelaanzet gebruiken, dus ook de zaadlijsten en zaadjes. Doe ze in een keukenmachine en maal ze samen met het zout tot een grove puree. Dit kan ook met een vijzel, maar met grote hoeveelheden is een keukenmachine handiger. Voeg het limoensap toe en schep door elkaar. De sambal oelek is nu klaar. Je kunt hem in een schone pot ongeveer 1 week bewaren.

Maak vervolgens de sambal badjak. Snijd de sjalotten en de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalotten en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de garnalenpasta en sambal oelek toe en laat ongeveer 30 min fruiten. Pas op dat sambal niet aanbrandt. Als de sambal te droog wordt kun je wat extra olie toevoegen.

Kneus de stengels citroengras en voeg deze samen met de suiker toe. Blijf roeren totdat de sambal begint te verkleuren en donkerder rood begin te worden. Dit duurt ongeveer een half uur. Verwijder dan de stengels citroengras. Blijf roeren tot de sambal mooi donkerrood is en een dikke chilipasta is geworden. Dit duurt nog ongeveer 20 min. Doe de sambal in schone potten en laat afkoelen. De sambal badjak is in de koelkast enkele maanden houdbaar.

_MG_8156.jpg

Share or like

 
Banaan-bessen ontbijtmuffins

Banaan-bessen ontbijtmuffins

Kip & noodles met sojadressing

Kip & noodles met sojadressing