_MG_7811-Edit-Edit.jpg

Hi!

Welkom op mijn site LaundryFood. Hier vind je allerlei recepten van lunch, ontbijt en diner tot gebak. Veel lees- en kookplezier. Als je iets maakt van onze site, vinden we het erg leuk om dat terug te vinden met #LaundryFood!

Speltbrood

Speltbrood

Speltbrood

Met dit recept kun je een heerlijk speltbrood maken. Het deeg laat zich makkelijk bewerken en je kunt het daardoor goed gebruiken om mooie vormen (bijvoorbeeld een krans) van te maken. Vers gebakken is het brood natuurlijk het allerlekkerst. Mocht er al iets overblijven, bewaar dat dan in een afgesloten plastic broodzak of in alumuniumfolie voor de volgende dag. Als het ietswat zacht is geworden, kun je het wat vochtig maken en weer kort afbakken in de oven zodat het knapperig wordt.

Bereiden ± 15 min | rijzen 60 min | oven ± 20 min

 

Ingrediënten (1 brood)

300 ml koud water

10 gr gist

10 gr zout

500 gr speltmeel

Verwarm de oven voor op 250°C. Doe het water en de gist in een kom. Roer totdat de gist is opgelost. Voeg het speltmeel en het zout tot en kneed tot een soepel deeg. Pas op dat het zout niet aan het gistmengsel komt. Dan gaat de werking van het gist verloren. Maak een bol van het deeg en laat hem in een kom afgedekt met een theedoek 45 min rijzen. Neem het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkvlak. Druk het plak met je vingers en vouw het enkele keren in drieën waarbij het steeds weer een rechthoek wordt. Laat afgedekt onder een theedoek 10 min rusten. Vouw het deeg nogmaals enkele keren in drieën op en maak er een lange sliert van zodat je een krans kunt vormen. Bestrooi de krans met bloem en knip de krans met een keukenschaar in. Vouw de stukken deeg naar buiten (of wisselt naar binnen en naar buiten). Dek af met een theedoek en laat nog 5 min rijzen. Breng de oven terug naar 250°C en bak het brood op bakplaat in ca. 20 min gaar en goudbruin. Als het deeg hol klinkt als je erop klopt is het gaar. Sproei, als je het deeg in de oven plaatst, wat water in de oven voor een extra knapperige korst. Laat het brood afkoelen en serveer bijvoorbeeld bij een kaasplankje of bij soep.


Share or like

Pompoensoep

Pompoensoep

Rijk gevulde boterham

Rijk gevulde boterham