_MG_7811-Edit-Edit.jpg

Hi!

Welkom op mijn site LaundryFood. Hier vind je allerlei recepten van lunch, ontbijt en diner tot gebak. Veel lees- en kookplezier. Als je iets maakt van onze site, vinden we het erg leuk om dat terug te vinden met #LaundryFood!

Koningsdag eclairs

Koningsdag eclairs

Koningsdag eclairs

Het behoeft wat oefening, maar als je eenmaal door hebt hoe je soezendeeg moet maken, is er geen houden meer aan. Vooral de stevigheid van het deeg is van groot belang of ze slagen. Dit kun je testen door een spatel in het deeg te steken en het deeg eraf te laten glijden. Het moet in een mooie stevige ‘V’ aan de spatel blijven hangen. Met de vulling en het glazuur kun je 101 verschillende variaties maken. Het meest eenvoudig is om ze te vullen met slagroom. Ik vind zelfgemaakte banketbakkersroom echter onweerstaanbaar lekker, dus die gebruik ik het vaakst. En nog iets heel vervelends: je kunt ze eigenlijk niet bewaren, dus ze moeten op.

Bereiden ± 45 min |oven ± 45 min

                     

Ingrediënten (ca. 15 stuks)

80 gr water

80 gr volle melk

65 gr roomboter (in blokjes)

3 gr zout

4 gr suiker

100 gr patentbloem

3 a 3,5 eieren

banketbakkersroom

1 vanillestokje

500 ml melk

150 gr suiker

4 eierdooiers

2 el bloem

glazuur

200 gr witte chocolade

50 gr pure chocolade

2 el melk

kleurstof

Begin met de vanillepudding zodat deze kan afkoelen. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillestokje, het merg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eierdooiers met de rest van de suiker en de bloem los. Meng een scheutje warme melk met het eiermengsel. Meng nog wat warme melk met het eiermengsel zodat het vloeibaar wordt en schenk het eiermengsel al roerend bij de resterende melk. Blijf goed roeren en breng aan de kook. Laat een paar min doorkoken. Neem de pan van het vuur en bedek met wat vershoudfolie. Leg de folie op de banketbakkersroom om te voorkomen dat er een vel op komt. Laat afkoelen.

Doe voor de eclairs de melk, water, boter, zout en suiker in een steelpan en verhit tot de boter is gesmolten. Zet het vuur niet te hoor, want dan gaat de melk koken. Neem de pan van het vuur en voeg in één keer alle bloem toe. Roer met een houten pollepel tot het deeg een bal vormt. Zet de pan terug op vuur en blijf roeren zodat het deeg kan garen. Breng het deeg over in de kom van een mixer en mix met een menghaak zodat het deeg kan afkoelen. Klop 3 eieren in een kom goed los en voeg beetje bij beetje het ei toe aan het deeg. Voeg pas weer opnieuw ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen door het deeg. Kijk goed naar de stevigheid van het deeg. Het kan best zijn dat je niet alle ei hoeft te gebruiken of toch nog een half eitje extra nodig hebt. Verwarm de oven voor op Doe het deeg in een spuitzak met een gladde spuitmond (16) of eentje met fijne karteltjes (2ES). Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spuit de eclairs erop. Probeer gladde en rechte eclair te spuiten.

Zet de bakplaat in de oven, zet de oven uit en laat ze 15 minuten rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld. Zet de oven weer aan op 160°C en bak vervolgens nog 30 min tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Maak aan de onderkant van elke eclair twee gaatjes waar je ze kunt vullen. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en vul de eclairs.

Verwarm voor het glazuur de witte chocolade au bain-marie. Voeg de kleurstof toe en eventueel de melk als de chocolade te dik is. Roer goed en laat ietwat afkoelen. Doop de eclairs in het glazuur. Smelt de pure chocolade en maak met een spuitzak of lepel dunne streepjes over de eclairs. Je kunt met een saté prikker eenvoudig patroontjes trekken als het glazuur nog nat is.


Share or like

Oranje paprikasoep

Oranje paprikasoep

Souvlaki met rijst & naanbrood

Souvlaki met rijst & naanbrood