_MG_7811-Edit-Edit.jpg

Hi!

Welkom op mijn site LaundryFood. Hier vind je allerlei recepten van lunch, ontbijt en diner tot gebak. Veel lees- en kookplezier. Als je iets maakt van onze site, vinden we het erg leuk om dat terug te vinden met #LaundryFood!

Galaxy mirror glaze cake

Galaxy mirror glaze cake

Galaxy mirror glaze cake

Deze maand is LaundryFood jarig! Vorig jaar september zijn we gestart en we vieren onze eerste verjaardag met taart! Al heel vaak overwogen om te maken, maar nog nooit gedaan. Dit was dan toch de gelegenheid om het een keer te testen. Een taart met galaxy mirror glaze. Ik was nogal zenuwachtig, maar dat bleek achteraf nergens voor nodig te zijn. De mirror glaze hechtte prima aan de taart en het galaxy effect was ook naar wens. Smullen maar!

Ohja, iedereen die het afgelopen jaar onze berichten heeft geliked, gerepost, een comment heeft achtergelaten en ons is gaan volgen: Ontzettend bedankt! Heel erg leuk om te zien dat we steeds meer reacties, likes en volgers krijgen. Hopelijk blijft het niet bij plaatjes kijken en maken jullie ook af en toe wat. Gebruik eens #laundryfood of tag ons als je iets van de site hebt gemaakt. Vinden we leuk om terug te zien! :)

Bereiden ± 90 min | koelen 60 min

 

Ingrediënten

Cake

390 gr bloem

4 tl bakpoeder

1 tl zout

2tl vanille extraxt

480 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur

400 gr suiker

4 eieren

360 ml karnemelk, op kamertemperatuur

Botercreme

300g ongezouten roomboter

600g poedersuiker

1 tl vanille extract

3-7 el melk

Vulling

400 gr aardbeien

150 gr geleisuiker speciaal (minder zoet)

Mirror glaze

300 ml water

300 gr suiker

1 blikje gecondenseerde melk

15 gelatineblaadjes

700 gr witte chocolade

Kleurstof (zwart, donkerblauw, lichtblauw, roze)

Goudpoeder

Verwarm de oven op 180°C. Vet 4 bakvormen van 20 cm in en bekleed ze met bakpapier. Als je geen 4 bakvormen hebt, kun je ook in 2x bakken.

Doe de bloem met het bakpoeder en zout in een kom en roer zodat alles mengt. Doe de boter in de kom van de mixer en mix tot een glad mengsel. Voeg de suiker toe en mix tot een luchtig en bleek mengsel ontstaat. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Zorg ervoor dat elk ei goed is opgenomen voordat je de volgende toevoegt. Voeg nu in delen de karnemelk en de bloem toe. Mix niet te lang.

Verdeel de porties beslag over de bakvormen en bak ze in 30 min gaar. Check of ze gaar zijn door een sateprikker in het midden in de taart te steken. Als deze er schoon uit komt, is de cake gaar. Laat de cake 5 min in de vorm afkoelen, stort ze op een rooster en laat ze daar volledig afkoelen. Snijd indien nodig bij zodat je mooie vlakke cakes hebt.

Maak ondertussen de aardbeiengelei voor de vulling. Maak de aardbeien schoon en doe ze samen met de geleisuiker in een steelpan. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen zodat de aardbeien zacht worden. Pureer glad en kook nog even door om de geleisuiker goed te laten werken. Laat afkoelen.

Mix voor de botercrème de boter met de poedersuiker en vanille extract tot een samenhangend geheel. Voeg de melk met een eetlepel per keer toe tot een smeerbaar mengsel ontstaat. Wellicht heb je niet alle melk nodig. Verhoog de snelheid van de mixer en klopt nog voor 3 min zodat een bleke boter crème ontstaat.

Je taart is nu klaar op opgebouwd te worden. Knip een taartkarton in dezelfde grootte als je taartbodem en leg hem op een plank. Leg de eerste taartbodem erop en besmeer buitenste cm met botercreme. Vul het midden met een laagje aardbeiengelei. De botercreme aan de buitenzijde van de bodem zorgt er straks voor dat de gelei er niet tussenuit loopt. Bouw de taart op dezelfde manier verder op. Leg de laatste cake ondersteboven zodat de kruimels beneden zitten. Smeer te taart af met een laag botercreme. Dit hoeft geen dikke laag te zijn. Zorg dat je met de eerste laag een glad oppervlak krijgt waarin alle gaten zijn opgevuld. Zet de taart voor 30 min in de koelkast om de botercreme op te laten stijven. Laat de rest van de botercreme uit de koelkast.

Maak de taart verder af door een tweede laag frosting aan te brengen die ervoor zorgt dat het een mooie, gladde taart wordt. Zet hem terug in de koelkast. De taart moet zo koud mogelijk zijn zodat de mirror glaze straks goed opstijft en niet hecht aan de taart.

Doe voor de mirror glaze het water met de suiker en de gecondenseerde melk in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Week ondertussen de gelatine in water. Haal de pan met kokend suikerwater van het vuur, knijp de gelatine uit en roer erdoor. Hak de chocolade fijn en voeg toe aan het suikermengsel. Roer tot het begin te smelten. Maak het mengsel glad met een staafmixer en giet het daarna door een zeef. Verdeel over 5 kommetjes. Voeg aan elk kommetje kleurstof toe en roer tot je een egale kleur hebt. Giet de kleuren een voor een in een grote kom bij elkaar. Je hoeft niet te roeren! Bestrooi met wat goudpoeder. Laat afkoelen tot ca. 35°C. Als het mengsel nog te warm is zal het zo van de taart aflopen. Als het te ver is afgekoeld wordt het te stroperig en loopt het niet mooi langs je taart.

Zet een grote ovenschaal of bakplaat klaar met in het midden een glas of pan. Deze moet in elk geval een kleinere diameter hebben dan je taart. Zorg ervoor dat hij niet te klein is, want dan staat je taart erg onstabiel. Haal de taart uit de koelkast en zet hem op het glas of de pan. Giet de mirror glaze over de taart en zorg ervoor dat het mooi alle zijkanten bedekt. Blijf schenken ookal is de taart al helemaal bedekt. Dat zorgt juist voor een mooi galaxy effect. Strijk de druppels langs de onderkant met een paletmes glad en zet de taart voorzichtig op een mooie taartschaal. Bestrooi eventueel nog met wat extra goudpoeder en zet hem in de koelkast om helemaal op te laten stijven. Haal hem voor het serveren ruim op tijd weer uit de koeling zodat hij op kamertemperatuur kan komen.


Share or like

Wilde rijst met herfstgroenten

Wilde rijst met herfstgroenten

Sjalotten balsamicosaus

Sjalotten balsamicosaus